‘Twee verloren jaren van ons leven.’ Met die woorden typeert ds. Tibor Nagy de twee jaar die volgden op de dramatische winter van 2021, toen zijn pastorie in het Roemeense, maar Hongaarstalige dorpje Kide (Chidea) tot de grond toe afbrandde. Maar inmiddels is het huis weer opgebouwd en heeft de predikant met nieuwe moed zijn werk hervat. Secretaris Truus Teeninga van Stichting Fundament bezocht hem en zijn gezin.

‏Toen de brand uitbrak hadden Tibor Nagy, zijn vrouw Erica en hun vijf dochters net op uitnodiging van Fundament een jaar in Kampen doorgebracht. De predikant volgde er een masterstudie aan de Theologische Universiteit. Truus was in dat (corona)jaar contactpersoon van Fundament en er ontstond tussen hen een warme vriendschap. Zij vertelt: ‘Wekelijks kwam ik in het gezin, vooral ook om met Erica Nederlands te spreken. Zij heeft onze taal in dat jaar zo goed geleerd, dat zij nu in haar baan de Nederlandse cliënten van het bedrijf waar ze werkt, kan helpen. De afgelopen jaren kreeg ik meerdere keren de uitnodiging om bij hen op bezoek te komen en dat is nu gebeurd: van 17 tot 22 oktober heb ik hen bezocht. Het was een fantastische ervaring, die ik niet graag had willen missen.’

‏Onvergetelijk


Truus Teeninga in de kerk van Kide
Truus Teeninga vertelt in de kerk van Kide iets over het werk van Stichting Fundament en de relatie met ds. Tibor Nagy (links) en zijn vrouw Erica (rechts)

De nieuwe pastorie, waar het gezin vanaf afgelopen voorjaar woont, mag er volgens Truus zijn: ‘Het is een prachtig ruim huis, volgens de bisschop de mooiste pastorie van Transsylvanië. Het is een enorme klus geweest om de financiën voor de herbouw bij elkaar te sprokkelen. De verzekering keerde een minimaal bedrag uit, de rest van het geld moest aangevraagd worden bij zowel de Roemeense als de Hongaarse overheid. Deze laatste geeft veel financiële ondersteuning aan de Hongaars Gereformeerde Kerken in Roemenië voor onderhoud en renovatie. Tibor en zijn vrouw zijn ook erg dankbaar voor de ondersteuningsactie van Stichting Fundament.’

Bouwmaterialen zijn duur in Roemenië en lang niet alles is op tijd te krijgen. ‘Daarom’, vertelt Truus, ‘heeft het twee jaar geduurd voordat het huis herbouwd was en het gezin weer in het dorp kon wonen. In die tussentijd verbleven ze doordeweeks in hun kleine appartement in Cluj-Napoca, de stad waar Tibor werkzaam is op het kantoor van de bisschop en waar de kinderen naar school gaan. Op vrijdagavond gingen ze dan naar Kide en verbleven daar in het kleine gastenverblijf van de kerk om op zondagavond weer naar de stad te reizen.

De gemeente waarvan Tibor predikant is, telt ongeveer 160 leden. Op zondag zijn er meestal tussen 30 en 50 mensen in de kerk. Het merendeel van de gemeenteleden zijn ouderen, de vijftigers ontbreken en ook de twintigers. Er zijn een paar gezinnen met kinderen. Naast de kerkdiensten in hun eigen dorp, preekt Tibor op zondag ook in een dorp dichtbij waar acht (!) mensen in de kerk zitten. In Roemenië zijn fusies niet gebruikelijk, men blijft zelfstandig. Op zondag mocht ik mijzelf na de dienst voorstellen en iets vertellen over onze relatie en het werk van Stichting Fundament. Erica vertaalde alles in het Hongaars. Het was een onvergetelijke ervaring’, aldus de Fundament-secretaris.